Kompleksowe zaopatrzenie branży spożywczej

Maszyny, Serwis, Dodatki do żywności

System analizy NIR

Firma Inotec jako pierwsza wprowadziła na rynek system ciągłej analizy składu mięsa – INOTEC-NIR-Food-Control. System ten zintegrowany z mieszalnikiem lub transporterem ślimakowym pozwala na znaczne zmniejszenie kosztów produkcji, przy jednoczesnym zachowaniu wymaganych parametrów. Dzięki systemowi NIR, uzyskuje się również dużą powtarzalność wyników, która jest gwarancją stałej jakości produktu.

 

Ogromną zaletą systemu NIR jest również to, że pracuje on w trybie ciągłym (nie poprzez pomiar kilku próbek) i 80% partii produktu jest analizowana cały czas przez sondę systemu. W czasie pomiaru analizowane są składniki mięsa, takie jak: tłuszcz, woda, białko, kolagen. Dokładność pomiaru wynosi +/- 0.5 %.

 

Więcej informacji na stronie www.zeiss.de – analiza, czujniki widmowe, aplikacje.

 

Mierzone parametry:

  • Składniki chemiczne: tłuszcz, białko, kolagen (aminokwasy), woda, Beffe.
  • Składniki fizyczne: ilość mięsa, poziom emulsji.

 

Metoda:

  • Bezdotykowy pomiar dzięki promieniom podczerwonym.
  • Absorpcja promieni przez mięso do 20 mm.
  • Jednoczesna analiza 5 składników.
  • Optymalizacja procesu produkcji przez program komputerowy.

 

Korzyści:

  • Uzyskanie partii produktu zgodnie z założonymi recepturami.
  • Oszczędność kosztów.
  • Oszczędność pracy.

 

Zastosowanie:

  • Standaryzacja mięsa surowego oraz farszów.
  • Standaryzacja wszystkich typów produkowanych serów.
  • Mieszanie różnych typów tłuszczy roślinnych w produkcji margaryny i smarowideł.
 

Promar Przedsiębiorstwo Produkcyjno Handlowe Sp. z o.o.,
Sąd Rejonowy dla M. St. Warszawy w Warszawie, XXI Wydział Gospodarczy KRS,
KRS: 0000063171, NIP: 118-00-10-695, Kapitał zakładowy: 1.000.000 zł

Google+