W roku 1989 powstała firma Promar. Narodziła się z zupełnie innej działalności gospodarczej o nazwie TESTA. W ramach posiadanych w latach 80. koncesji na transakcje wiązane i po uzyskaniu zgody Ministerstwa Handlu Zagranicznego firma rozpoczęła import artykułów zaopatrzeniowych dla przemysłu mięsnego w zamian za eksport pieczarek. W ten sposób Andrzej Marchewka wraz ze wspólnikiem Janem Pietruchą zaczęli swoją przygodę z branżą mięsną. Końcówka lat 80. i początek 90. to czas intensywnej sprzedaży maszyn oraz rozwoju profesjonalnego serwisu. Tak powstały solidne podstawy, które umożliwiły dalszy rozwój Promaru.
W 1999 roku spółka Promar wstąpiła w struktury Poly-Clip System GmbH, otrzymując dostęp do wiedzy i technologii z całego świata oraz wsparcie dla dalszego rozwoju. Firma Promar, jako spółka córka jednego z największych koncernów branżowych, ugruntowała swoją pozycję w branży.
W tym samym roku firma obchodziła swoje 10-lecie.
Rok 1999 to również czas rozbudowy profesjonalnego Centrum Serwisowego w Rybniku.
Promar rozpoczął współpracę z koncernem Handtmann, światowym liderem w produkcji nadziewarek próżniowych. Z tej okazji w Centrum Konferencyjnym Mazurkas w podwarszawskim Ożarowie Mazowieckim spotkali się prezesi i właściciele zakładów mięsnych z całej Polski, a także przedstawiciele organizacji branżowych i dziennikarze zajmujący się branżą mięsną. Od tego czasu, zarówno Dział Sprzedaży Maszyn jak i profesjonalne Centrum Serwisowe z powodzeniem specjalizują się w kompleksowym wyposażaniu zakładów mięsnych w urządzenia i maszyny marki Handtmann.
W tym samych roku Promar przejął firmę BJ Products – producenta mieszanek przyprawowych. Z roku na rok segment dodatków dla przemysłu spożywczego nieustannie się rozwija i staje się coraz ważniejszy w ofercie Promar.
Równo rok od wmurowania Kamienia Węgielnego odbyła się uroczystość przecięcia wstęgi i oficjalnego otwarcia nowego zakładu Promar w Zawierciu. Zlokalizowany w Strefie Aktywności Gospodarczej zakład produkcyjny dodatków do żywności jest jednym z najnowocześniejszych zakładów tego typu w Polsce. Na powierzchni ponad 6.000m2 znajdują się hala produkcyjna, hala magazynowa, liczne laboratoria, dział R&D oraz Centrum Aplikacyjne.
Zakład od chwili otwarcia posiada certyfikat BRC.
Odbyły się najważniejsze targi branży mięsnej IFFA we Frankfurcie, na których po raz pierwszy w historii mieliśmy swoje własne stoisko. Zaprosiliśmy naszych gości do odkrywania „DRUGIEJ STRONY SMAKU”. Koncepcja targowa oparta była na trzech głównych wyróżnikach – przewagach naszej firmy: sekretnej wiedzy, stabilności i braku alergenów. To był hit! Targi te dały nam ogromną satysfakcję i kilkunastu dystrybutorów!
Symbolicznym przecięciem wstęgi Centrum Serwisowe Promar rozpoczęło swoje funkcjonowanie w nowej lokalizacji w Czerwionce-Leszczynach. Nowe Centrum to nowoczesny obiekt położony blisko autostrady. Oprócz w pełni zautomatyzowanego magazynu części zamiennych i wygodnej bazy wypadowej dla serwisantów i techników pracujących w terenie, posiada dwie sale konferencyjne i dwa show roomy przystosowane do ekspozycji maszyn podczas pracy. Tworzy to doskonałe możliwości organizacji szkoleń i konferencji dla klientów.
Zakład w Zawierciu po raz pierwszy uzyskał certyfikaty Kosher i Halal dla wybranych pozycji w swoim asortymencie.
Promar rozpoczął budowę nowoczesnej silosowni o powierzchni ponad 360 m2. Będzie w niej ulokowane 12 silosów o objętości 50 m3 każdy. Pozwoli to na składowanie w odpowiednich warunkach ponad 400 ton surowców. Automatyczny system naważania i transportu surowców bezpośrednio do mieszalników znakomicie usprawni i przyspieszy proces produkcji.
Latem odbyły się XV Jubileuszowe Mistrzostwa Polski Branży Spożywczej w Tenisie Ziemnym. Turniej organizowany przez Promar odbywa się corocznie od 2003 roku na Mazurach.
https://blog.promar.pl/aktualnosci-z-zycia-firmy/jubileuszowy-turniej-promar-open
Zakład w Zawierciu uzyskał certyfikat IFS.
W maju wystawialiśmy sie po raz drugi na targach IFFA we Frankfurcie nad Menem, a pod koniec roku w grudniu - na targach FIE w Paryżu. Nasze stoiska cieszyły sie dużą popularnością wśród zwiedzających!
Promar zakończył budowę nowoczesnej silosowni o powierzchni ponad 360 m2. Jest w niej ulokowanych 12 silosów o objętości 50 m3 każdy. Pozwalają na składowanie ponad 400 ton surowców. Automatyczny system naważania i transportu surowców bezpośrednio do mieszalników usprawnił i przyspieszył proces produkcji.
https://blog.promar.pl/z-zycia-firmy/silosy-w-zawierciu
3 września dokonaliśmy wmurowania Kamienia Węgielnego pod kolejną budowę w Zawierciu. Tym razem budujemy "Akademię Smaku" - nowa siedzibę Działu R&D.
https://blog.promar.pl/z-zycia-firmy/wmurowanie-kamienia-wegielnego-pod-akademie-smaku-w-zawierciu
Po 30 latach dynamicznego rozwoju firma Promar podjęła strategiczną
decyzję o podziale na dwie niezależne organizacje: Promar PPH sp. z o.o. oraz Promatec sp. z o.o.
https://blog.promar.pl/z-zycia-firmy/promar-promatec